Kan spelberoende liknas vid andra beroenden?

Allt fler ställer sig frågan om spelberoende kan liknas vid andra beroenden. Det korta svaret på den frågan är ja, att ha ett spelberoende kan vara precis lika allvarligt som att ha ett drog- och/eller alkoholberoende. Ett spelberoende kan med andra ord blir mer allvarligt och förstöra mer än vad man tror. Och det inte bara för en själv, utan det kan ge upphov till beteenden som är farliga även för andra. 

De som är spelberoende har dock ofta svårt att inse att de är beroende, eller så har de svårt att erkänna att de faktiskt är spelberoende. Detta beror på att de inte förstår allvaret i det hela, att de inte inser var som försiggår, eller att de själva inte vill förstå hur mycket de egentligen spelar och hur mycket de spelar för.

Att ta sig ur ett spelberoende

För att komma ur ett spelberoende behövs inte bara egen insikt, utan det behövs oftast också en hel del hjälp. Precis som att en person som har svårt att förstå sig på data, lagring och hantering av data kan behöva ta hjälp av en plattform som erbjuder detta – som du kan hitta här – kan en person med ett spelberoende behöva ta hjälp av personer som kan motverka det. 

Ta professionell hjälp

Om du själv har ett spelberoende, eller om du känner någon med ett spelberoende, bör du såklart vara snäll och förstående. Du bör med andra ord inte bli sur eller arg, agera skuldbeläggande eller vara allt för hård. Utan istället kan det vara bra att försöka få personen i fråga att ta professionell hjälp. Det kan verkligen underlätta!